Söderstollen

Uncategorized

Det vandrar
en man i trasor
över söders kullar

Söderdrucken
släpar han sig fram
genom den inkapslade staden
i nedpissade jeans
och fnöskiga halmskor

Bilarna väser
som förföljda ormar
Han står mitt i vägen
omgiven av vansinne
Fylld till bredden
av sig själv

Avgaserna blandar sig
med den trettiogradiga solen
En torr dimma av ljus
strimlar staden i två

(Kondensen som
en slaggprodukt)

En gång
hade Söderstollen
en mor
som gladde sig åt
hans ankomst

Om så bara
för en tiondels sekund

16 reaktioner på ”Söderstollen

 1. De första två stroferna har ett rejält sjung i sig genom assonans/allitteration, mycket tjusiga vokalväxlingar, och tungvrickandet i ”Söderdrucken och sönderstucken” ger skönt dissonant kontrast till skönsjunget! Som alltid är dina porträtt ömsinta utan att någonsin bli pasteller. Gillar bilden av den torra dimman av ljus som strimlar staden i två!! Halmstad strimlas i två av Nissan…

  Hoppas att ditt romanprojekt & dikteriet fortskrider med go’ kreativitet! Själv har jag fullt upp med sista revisionerna av fem så gott som färdiga diktsamlingar (och hör Gunde Svan flåsa mig i nacken, ”Skynda, skynda… snart är lovet slut!” – men jag gör allt för att ignorerar den sportfånen ; ), och dessutom har jag och konstfotografvännen samlat på oss en ganska stor hög dikter/bilder nu… så kanske är det sex totalt…

  Gilla

  1. Tack ska du ha! Var på besök o huvudstaden och blev berörd över en mindre frisk man som stod mitt i gatan och skrek oförklarliga meningar. Denna stad alltså, så oerhört gentrifierad. Gamla söderkisar får inte plats där längre.

   Fem diktsamlingar? Det var det värsta! Snacka om att ha haft en produktiv sommar.
   Jag läste klart din ”Sjöstjärna” i går (har inte velat plöja igenom den på en gång; tycker bäst om att ta några dikter åt gången och därefter låta intrycken vila). Och vilken resa det var! Oerhört inspirerande läsning för en som själv skriver.

   Jag har skrivit ca 20 boksidor i sommar. Inte jättemycket, men det rör sig åtminstone framåt. Har dessutom gjort en del dikter men har svårt att inordna det jag har utifrån tema. Det var bättre förr när man bara kunde slänga ihop ett antal dikter och skicka till förlag😊

   Gilla

   1. Ja det är märkligt hur trångt vårt öppna samhälle kan vara…
    Och japp, det är ett slit med att göra något sånär samlade samlingar – men jag plockar ju ihop dem utifrån tämligen breda temata som jag upptäcker vid revidering/läsning (och då trillar det in andra texter som jag upptäcker ryms under de olika paraplyerna), så de är inte sådär hårt tematiserade med strypsnara som man kan tro ; )! Och tja, de fem får vi se om de överlever den sista genomgången. Ett litet förlag har redan kollat ”om jag har något nytt på gång?”
    Tack för de fina orden om ”Sjöstjärna” – värmer gott när det kommer från en så god skrivare som du!!

    Gilla

   2. Det är klokt att göra som du, dvs. att gå igenom dikterna och se om de på något vis kan sammanfogas inom specifika ramar. Det ska jag göra i veckan med mina. Funderar på att använda mig av arbetstiteln ”Delirium”. Har en del från barndomen att hämta via detta och som flera av mina texter har kretsat kring.

    Vad kul att förlag har tittat på din samling! Får
    Man fråga vilket förlag det gäller? Fri press?

    Gilla

   3. Jamen, du ser! Du har säkert redan mycket som kan rymmas under det ”paraplyet” : ) och sen kan man ju alltid komplettera med att fylla ut eventuella ”hål” i samlingen genom att skriva nytt. Och japp, Fri Press som kollade – och jag hade ett riktigt gott samarbete med dem med den förra boken!

    Gilla

   4. Jag blir alltid så inspirerad när jag snackar med dig:)
    Förresten, har du facebooks messenger (själv har jag messenger men har inaktiverat mitt fb-konto) eller whatsapp? Hade varit kul att ha en kanal för att snacka poesi och skapande med dig😎

    Gilla

   5. Detsamma! Jag skaffade fb-konto strax innan sommaren (och det finns väl messenger där? Jag är inte helt på det klara med hur allt funkar på FB, men finns där iaf under mitt eget namn), och jag har WhatsApp men fattar inte hur det fungerar heller ; ) är med i en grupp där jag får meddelanden då & då…

    Gilla

   6. Då söker jag upp dig där. Jag heter Henke Bukowski (trollkonto jag haft för att läsa i diverse grupper. Hade tidigare ett konto med mitt riktiga namn och över 200 ”vänner”. Men jag orkade inte med att involvera mig i allas liv. Alltför mkt yta för min smak.

    Gilla

   7. Själv lägger jag bara ut bilder på vad jag äter och mina lökiga tatueringar av diverse fjärilar… nä då, lägger bara upp dikter (just nu ett projekt med konstfotografen som jag gjorde första boken tillsammans med)

    Gilla

   8. Det kommer med tiden. Viktigast är att du delar med dig av dina åsikter (oavsett ämne) och att du utgår från att alla tycker att allt det du säger är superintressant. Då börjar det likna något. Plus kaninöron. Såklart.
    Har skrivit till dig i messenger nu.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s