Haikusvit

Uncategorized

Tidigare i dag avslutade jag Jack Kerouacs diktsamling Livet är min konst. På de avslutande sidorna bjuder Kerouac på en härlig blandning av haikus. Han beskriver Haikun som diktform på följande vis:

Haikun uppfanns och utvecklades under århundraden i Japan till en fulländad dikt med sjutton stavelser som pressade in en hel livsvision på tre korta rader. En ”västlig haiku” behöver inte bry sej om de sjutton stavelserna eftersom västerländska språk inte kan anpassa sig till den flytande stavelsertika japanskan. Jag föreslår därför att den ”västliga haikun” helt enkelt ska säga en massa på tre korta rader på vilket västerländskt språk som helst. Framför allt måste en haiku vara mycket enkel, fri från alla poetiska knep och förmå måla en liten bild och samtidigt vara lika luftig och graciös som en Vivaldipastoral.

Visst förklarar Keruac det hela galant! Jag blev oerhört inspirerad av hans beskrivning: framför allt hans uppmaning till att skrota idén om 5-7-5-stavelsemönstret i haikus skrivna på västerländska språk. Självfallet har jag kommit i kontakt med likartade tankegångar tidigare. Men när självaste Jack säger det, då är det på tiden att man tar till sig av detta faktum!

Nedan kommer jag fylla på med några egenkomponerade haikus. En av Kerouacs texter jag fastnade för är denna, som jag låter introducera denna eleganta diktform till min sida:

Dessa fåglar

därute på stängslet-

Dom ska alla dö.

/Jack Kerouac.

Skriven någon gång mellan 1956-68.

Ödesmatchen spelas

inför tomma läktare

en orörd skog

Jag förlöstes ur dig

du sa

här tar det slut

Stenbumlingen

ständigt denna

JÄVLA stenbumling

Dra dig

intill mig

en konturlös värld

Havsöringar jagar

efter mitt fiskedrag

som tomma magar

En reaktion på ”Haikusvit

  1. Perfekt!!! Roligt med Kerauac-introduktion till haikun!!
    Jag gillar ibland att låsa in mig i tvångströjan – men har gjort många olika varianter där jag kastat den där eländiga västerländska hitta-på-begränsningen för vinden och gjort tex anarkisthaiku på 5-7-23-0-0-5 ( https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1882390 ) och en spännande S.O.S. form som bygger på 3 korta, 3 långa, 3 korta ( https://www.poeter.se/Las+Text?textId=2019848 ), och även en Prokrustes-haiku, som ska vara snöpt och därmed hålla sig till 5-7-5, men därmed också bli dödligt stympad ( https://www.poeter.se/Las+Text?textId=2049312 ).
    Gillar dina egna haikus riktigt mycket, koncentrerat och tight – särskilt Sisyfos med sin stenbumling (vilket härligt ord!) och havsöringarna ”som tomma magar” är målande!! Gytt gytt!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s